LIVANJSKI
SIR
Livanjski sir se počeo proizvoditi u 19.st.u okolici
Livna, na obiteljskim gospodarstvima. Zrije prosječno 60 do 66 dana u
kontroliranim uvjetima. Miris sira je izrazit i svojstven kraškim sirevima. Okus
je pun i ugodan, a kod starijih sireva pomalo i pikantan. Mjesto nastanka Livanjskog sira je područje jugozapadne
Bosne i Hercegovine, odakle se njegova proizvodnja proširila i na područja
Glamoča i Tomislavgrada. Prvotni se Livanjski sir proizvodio od ovčjeg mlijeka,
po recepturi švicarskog sira „ GRUYERA “,
samo u manjim kolutovima. Danas se u pogonskim uvjetima Livanjski sir proizvodi
uglavnom od kravljeg mlijeka, jer je
domaćinstvima nedostajalo ovaca i ovčjeg mlijeka. Tehnologija Livanjskog sira se tijekom
stoljetnog razdoblja mijenjala, odnosno prilagođavala, prvenstveno tehničkim
mogućnostima i novostima. Dok je u domaćinstvima zadržan tradicionalan način
proizvodnje sira, u sirani su uvedena određena suvremena rješenja kojima je
bila svrha poboljšati i ujednačiti kakvoću sira, odnosno povećati i racionalizirati kapacitete
i olakšati rad. Tako se Livanjski sir iz
sirane isključivo proizvodi od pasteriziranog i bakto.-fugiranog kravljeg mlijeka. Sva ta poboljšanja dovela su do toga da je Livanjski sir poznat u svijetu i da se izvozi diljem Europe. Zbog svoje specifičnosti i kvalitete sir bi trebao biti zaštićen, tome bi trebali pridonijeti oni koji se time bave i koji od toga imaju koristi.
Nema komentara:
Objavi komentar