četvrtak, 14. lipnja 2012.


LIVANJSKI SIR

Livanjski sir se počeo proizvoditi u 19.st.u okolici Livna, na obiteljskim gospodarstvima. Zrije prosječno 60 do 66 dana u kontroliranim uvjetima. Miris sira je izrazit i svojstven kraškim sirevima. Okus je pun i ugodan, a kod starijih sireva pomalo i pikantan. Mjesto nastanka Livanjskog sira je područje jugozapadne Bosne i Hercegovine, odakle se njegova proizvodnja proširila i na područja Glamoča i Tomislavgrada. Prvotni se Livanjski sir proizvodio od ovčjeg mlijeka, po recepturi švicarskog sira „ GRUYERA “, samo u manjim kolutovima. Danas se u pogonskim uvjetima Livanjski sir  proizvodi uglavnom od kravljeg mlijeka, jer je  domaćinstvima nedostajalo ovaca i ovčjeg mlijeka.  Tehnologija Livanjskog sira  se tijekom stoljetnog razdoblja mijenjala, odnosno prilagođavala, prvenstveno tehničkim mogućnostima i novostima. Dok je u domaćinstvima zadržan tradicionalan način proizvodnje sira, u sirani su uvedena određena suvremena rješenja kojima je bila svrha poboljšati i ujednačiti kakvoću sira,  odnosno povećati i racionalizirati kapacitete i olakšati rad. Tako se Livanjski sir iz sirane isključivo proizvodi od pasteriziranog i bakto.-fugiranog kravljeg mlijeka. Sva ta poboljšanja dovela su do toga da je Livanjski sir poznat u svijetu i da se izvozi diljem Europe. Zbog svoje specifičnosti i kvalitete sir bi trebao biti zaštićen, tome bi trebali pridonijeti oni koji se time bave i koji od toga imaju koristi.


                                                             

Nema komentara:

Objavi komentar